Om du funderar på att byta lägenhet

Det kan finnas många olika anledningar till att byta bostad. Nytt jobb, studier eller tillökning i familjen är några exempel. Den tiden i livet då barnen är vuxna och lämnar hemmet kan också skapa ett behov av ett mindre boende.

En bra början

Fundera på vilka behov du har vad gäller ditt nya boende. Närhet till allmänna kommunikationer eller behöver du en parkeringsplats? Vilka förväntningar har du på omgivningarna? Vill du ha tillgång till service som affärer, sjukvård och annan service? Är det viktigt för dig att kunna gå på en restaurang eller café i närheten av ditt hem?

Förbered din annonsering

Skriv ner en beskrivning av hur din bostad du har i dag ser ut. Ta flera bilder på de olika utrymmena och glöm inte entrén som kan ge en bra bild över boendet. Finns det tillgång till hiss, olika förråd, cykel-förvaring eller parkeringsplats, så beskriv detta.

Vad gäller rent juridiskt?

Hyresgästföreningen har mycket bra information om vad som gäller till exempel vid lägenhetsbyte. Ju mer du tar reda på om vad som gäller, desto större chans att det ska bli ett bra och tryggt byta av bostad.

När bostadsbytet är klart återstår bara adressändring!