Hållbara produkter för din hälsa och ekonomi

När du renoverar och inreder ett hem vill du inte gå med förslut. Du vill inte heller att din hälsa riskeras att bli sämre för att du köper en viss produkt eller renoverar på ett vis. Då gäller det att göra smarta val som är positiva för din hälsa och plånboken!

Ta hand om hälsan – undvik asbest

Asbest är ett förbjuder material att använda men många hem dras fortfarande med asbest i sina väggar. Asbest ansågs som en mirakelmaterial som kunde användas till mycket. Det var inte förrän långt senare som vi insåg vilket farligt material det var. De små fibrerna i materialet letar sig in i dina lungor och med tiden och lång exponering kan du drabbas av lungcancer. När du renoverar ett hem som är byggt eller har renoverats mellan 50-70-talet ska du vara försiktig när du river så du inte frigör asbestfibrer. Asbest var vanligt i kakelfix, mattlim, rörisolering och så klart eternit. Om du är osäker på om något kan innehålla asbest kan du ta ett prov och skicka på analys.

Ta hand om ekonomin – bra deals

Vill du renovera och inreda ett rum utan att bli ruinerad är det bästa att ha tålamod. Spara till dina stora inköp och höll ögonen öppna efter rabatter och deals på det du redan söker efter. Frestas inte att köpa saker bara för att det är rea på den, vänta hellre till det du är ute efter är på rea. Och ser du en bra deal på något du vill ha, slå till! Stora och dyra inköp såsom en ny säng, är svårt att köpa med bara lönen. Men sängmarknaden kan ibland komma med otroliga deals så det gäller bara att ha tålamod. En bra säng är också viktig för hälsan, god nattsömn leder till bättre hälsa och längre liv.

Bra hälsa och ekonomi – hållbara material

Ett hållbart material är inte bara bra för miljön, de är oftast helt ofarliga att hantera och enkla att återvinna. Ibland kan hållbara material kosta mer, men du måste räkna i livslängd innan du bestämmer att något är dyrt. Kakel och klinker är hållbara material och kan kosta mellan 500-2000 kronor per kvadrat, men samtidigt har de en oändlig livslängd. Titta efter ekologiska och miljösmarta material till din inredning och renoveringsprojekt så riskerar du inte hälsa samtidigt som livslängden på ditt hem blir längre vilket är ekonomiskt smart!