Viktigaste vid besiktningen

När du ska köpa ett hus ska du alltid betala för en besiktning, även om säljaren redan har gjort en. Om något går fel senare kan du inte hänvisa till säljarens besiktning eftersom du har undersökningsplikt.Den första besiktningen kan du göra själv redan på visningen. Du har som sagt undersökningsplikt så du behöver inte vara blyg. Öppna skåp och dra fram lådor, spola i kranarna och toaletterna för att se till att de fungerar. Kryp runt på golvet och känn efter drag, fråga om inspektionsluckor till vinden och titta in däruppe. Det finns några vanliga fel som du borde läsa på om och ta en extra titt på.

  • Fråga om dräneringen: har det gjorts någon under de senaste tio åren och finns det papper på detta? Om huset har en källare kan du se skador redan därnere om dräneringen inte fungerar. Tanken med en dräneringen är att hålla borta grundvattnet och vatten i jorden, inte ytvatten från regn och liknande. Om huset har en källare är det viktigt att det är korrekt dränerat för att källaren inte ska få fuktskador.
  • Badrummen: när gjordes dem och är de försäkrade? Bristande tätskikt är den helt klart vanligaste vattenskadan i ett hus och främst runt golvbrunnen. Varje år sker runt 100 000 vattenskador i hus runtom i Sverige. Öppna upp locket och titta ned i golvbrunnen. Läs på vilka fel och brister du borde hålla utkik efter. Att renovera ett badrum kostar mellan 150 000-300 000 kronor beroende på storlek och materialval.
  • Kök: hur ser det ut under vitvarorna? Enligt de nya branschreglerna ska det finnas tätskikt under diskmaskin och diskhon men det är väldigt få som har det idag. Prova kökslådorna och inspektera skicket på dem. Ett IKEA-kök är relativt billigt men att byta ut vitvaror och fixa andra saker såsom fläkt och el kan kostnaderna skena iväg.