Tips och råd när du ska inreda källare

En källare var tidigare en plats som användes till förråd och tvättstuga men har i många hem blivit ytterligare en våning att inreda, extra sovrum och helt enkelt mer boyta. Om du själv har en källare där du ser potential har vi några goda råd att ge, innan du kommer för långt i planeringen.

Behöver du verkligen boytan?

Fråga dig själv om du verkligen behöver omvandla källaren till boyta? Många hus från 50-70-talet har källare och de var aldrig menad att bli sovrum eller extra vardagsrum. Källare från dessa årtionden dras ofta med fuktproblem och dålig dränering. Det är kostsam att få en källare i bra skick och det kommer alltid vara en riskkonstruktion. Istället för att skapa ett nytt rum kanske du kan fräscha upp källare och använda den till andra saker.

Bastu – en självklarhet

Har du en bra källare är en bastu en självklarhet. Du kan skapa en hel spaavdelning där nere! En bastu klarar sig ypperligt i källaren och ger dig en värmande plats året runt. Du kan välja vedeldad eller elektriskt bastuaggregat men se till att köp en som är anpassad efter storleken på rummet. Med vedeldad bastu kan det annars vara svårt att kontrollera värmen när den är antingen för liten eller för stor för utrymmet. Ett annat tips är att begränsa takhöjden i bastun, det borde inte vara med än 2 meter högt så att bastun värms upp snabbt och värmen inte fastnar i taket.

Byggregler

När en kallkällare ska inredas behöver du följa byggnormer och regler. I vissa kommuner behöver du ansöka om bygglov när du ska inreda en källare eller vind. När du inreder för sovrum eller vardagsrum behöver du följa standardreglerna för boytor såsom att takhöjden måste vara minst 2,40 m högt medan rum man vistas tillfälligt i såsom hallar får ha ner till 2,10 m högt. Det flesta källare har inte så högt till tak, vilket betyder att du behöver gräva ut källare för att kunna isolera golven samt få rätt takhöjd.