Välja rätt till takbelysningen

Takbelysningen är en del av de flesta rum i hemmet. Och vilken lampa som är det rätta valet beror en hel del på vilket rum det är, vilka dimensioner det har och vilken känsla man är ute efter.

Plafond

En plafond är en lampa som sitter tätt mot taket och är ofta den enklaste formen av takbelysning. Det är ett bra val för mindre rum och rum med låg takhöjd. Planfonder är också den modell däribland man tenderar hitta de billigare lamporna.

Hängande taklampa

En taklampa som hänger ned en bit kan vara ett bra alternativ till plafonden av en eller flera anledningar. Beroende på utformningen kan den antingen sprida ljus åt alla håll och skapa ett jämnt och fin sken genom hela rummet eller vara mer riktat rakt ned och därmed bli mer stämningsfull. En färgad och lätt genomskinlig skärm sprider också ett färgat ljus genom rummet.

Spotlights/downlights

Spotlights blir ofta grupperade med downlights, men de har en skillnad som ofta blir väldigt betydelsefull. Och det är att en spotlight ger ett mer fokuserat ljus medan downlights sprider ljuset i större utsträckning. Spotlights är också ofta riktbara, vilket betyder att man kan justera lamporna utefter sitt behov även i efterhand.